Recept

Gevulde paprika’s met zoetzure chinees geïnspireerde saus. Origineel zijn deze chinese sauzen natuurlijk met ananas. Maar bij gebrek aan rijpe gele ananassen in Nederland is het vervangen door een overrijpe mango. Voor een wat zwaardere smaak aan de saus kun je kiezen voor uit, sjalot, knoflook en gedroogde tomaten. Bij wijze van experiment heb ik 3 varianten gemaakt om te ontdekken welke ik het lekkerst vond. Mijn smaak is inmiddels wat aangepast en persoonlijk houd ik net zo veel van saus zonder knoflook en uit als mét. Smaken verschillen uiteraard, dus probeer vooral uit wat jij lekker vind.

De soort tomaten, de mango en de sterkte van de smaak van de rozemarijn bepalen ook het eindresultaat, dus zorg voor lekkere ingrediënten met voldoende smaak van zichzelf.
Als de saus klaar is kun je deze gebruiken voor het vullen van gele paprika’s die zijn wat zoeter dan de anderen. De paprika kun je vullen met allerlei andere lekkere ingrediënten.  Om in dezelfde oosterse sfeer te blijven koos ik voor taugé en raapstelen de eerste dag. De tweede dag koos ik voor avocado, alpha-alpha, rode uitjes, en komkommer.

Ingrediëntenchinese saus - mango rozemarijn pomodori kersentomaat gedroogdtomaat dadel blog

  • Pomodori tomaten 2st
  • Kersen tomaat 250gr
  • Zoete rode puntpaprika 1st
  • Verse rozemarijn 3 takjes van 10cm
  • Vruchtvlees van 5 Tamarinde / Verse dadels (Tunesië/Iran) 3st
  • Rode peper zonder pitjes
  • Verse gember 4 cm
  • Mango

Optioneel

  • Sjalotje 1st
  • Knoflook paars 1teen
  • (Zon)gedroogde tomaten

Bereiding

Was en snijd de ingrediënten in stukken zodat ze in de keukenmachine passen.
Voeg eerst de tomaten en rode paprika toe en zorg dat ze goed gepureerd zijn. Zijn de tomaten erg waterig of bevatten ze veel pitjes,  gebruik dan alleen de buitenkant, en gebruik de pitjes voor wat anders. Bij gebruik van zongedroogde tomaten voeg je deze ook toe. Voeg vervolgens de ontpitte dadels, of Tamarinde toe, de verse rozemarijn en de helft van de gember.
Weer goed pureren. Voeg vervolgens zoveel gember tot het heet/zoet genoeg is naar eigen smaak. Als laatste voeg je de mango toe, het is lekker als deze nog wat grover aanwezig is in de saus.
Neem de saus en beleg hiermee gele paprika bakjes. Meteen eetbaar, of een nachtje in de droogoven doet ze ook goed.

Tip! : De saus kan best 2 nachtjes in de koelkast blijven als je er wat citroen of limoensap doorheen doet.